Un centenar de persones van participar ahir en la inauguració del Centre d’Innovació Anoia. Malgrat que fa prop d’un any que va obrir les seves portes, no ha estat fins ara que la instal·lació ha estat completa des del punt de vista de l’oferta d’activitats i serveis adreçades bàsicament al teixit empresarial però també a la ciutadania.
Autoritats de tota la comarca, agents econòmics i socials, emprenedors, empresaris industrials, entitats de caire social i solidari, representants de les ciutats … van compartir una jornada que va servir no només per inaugurar oficialment el Centre d’Innovació Anoia sinó per estrenar dos dels espais més importants del Centre, la zona de recerca i investigació que ocupa el Centre Tecnològic Leitat i, el servei de restaurant pedagògic que gestiona, com us hem vingut explicant darrerament, la Fundació Taleia- Escola Pia.
L’Alcaldessa Vanesa González, va mostrar orgullosa un centre que “comença a omplir-se de contingut” i que va començar a gestar-se fa prop de sis anys amb la complicitat del Ministeri d’Indústria i Comerç que va finançar la primera fase, amb una inversió de prop de 2 milions d’euros. González també va agrair les contribucions que han fet altres administracions com el FEDER o la Diputació de Barcelona que han estat bàsiques per acabar el Centre.
L’Alcaldessa va explicar que “ha estat un llarg recorregut que ha anat definint l’evolució del Centre fins a convertir-lo en l’espai actual. Un espai obert, en un entorn agradable i amb unes finalitats concretes encarades a promocionar el territori en l’àmbit de la dinamització econòmica” En aquest punt, González va fer un incís per agrair de manera especial la tasca que va realitzar Joan Vich “que va creure en aquest projecte al cent per cent i el va fer viable lluitant molt per aconseguir aportar aquest recurs al municipi” va dir.
Vanesa González també va recordar la figura de Casimir Torrents, l’arquitecte que va dissenyar el centre i que va traspassar el passat mes d’octubre. “Una persona entranyable que va compartir infinitat de projectes amb l’Ajuntament i en els quals sempre hi deixava palesa la seva empremta”.
El Centre d’Innovació és un centre que acull activitat pública, hi estan instal·lats els serveis de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, aules de formació, aula TIC i el viver d’empreses; però també iniciatives privades com Leitat i el restaurant l’Atelier.
El Centre d’Innovació Anoia pretén ser una eina per donar resposta a les necessitats de les empreses i dels treballadors de la zona i del territori. Un espai de trobada, va dir González, on les empreses i els emprenedors puguin compartir experiències, recursos i serveis per tal de crear una xarxa útil al servei de les seves pròpies empreses i dels sectors implicats. En aquest sentit ja s’han donat les primeres sinèrgies i el Centre ja és seu de l’Associació dels Polígons dels Plans que treballa de manera coordinada amb els ajuntaments de Vilanova, Òdena i La Pobla.
Però Vanesa González, va aprofitar l’acte inaugural per oferir novament el Centre a la comarca, i poder desenvolupar plegats estratègies conjuntes per ser agents actius de la dinamització econòmica.
Aquest treball conjunt entre administracions ha fet possible, per exemple, la instal·lació de l’oficina de captació d’inversions un projecte de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena.
L’Escola Pia d’Igualada obre les portes de l’Atelier, un restaurant pedagògic al Centre d’Innovació Anoia
Aquests dies ja us hem explicat que l’Atelier és un restaurant innovador on el valor el marca el propi client. Sense un preu fix, el restaurant oferirà una sèrie de plats que es podran combinar segons les preferències del client que acabarà posant preu als plats segons les experiències que hagi experimentat.
El director de l’Escola Pia d’Igualada, Jaume Ars, va començar la seva intervenció fent una referència a l’Atelier, una paraula francesa que significa taller i que exemplifica perfectament la filosofia del projecte i de l’escola. El restaurant pedagògic neix amb la voluntat de formar persones i professionals i representa una oportunitat única perquè els alumnes del curs de formació professional de cuina, 16 joves entre 16 i 17 anys, puguin desenvolupar les seves capacitats i obrir-se a un futur professional.
L’Ajuntament i Leitat consoliden una aliança conjunta per a la innovació
El Centre Tecnològic Leitat ha desembarcat a Vilanova del Camí amb tot el pes de l’empresa, així ho va explicar en el seu discurs inaugural el seu president, Eusebi Cima. El centre vilanoví és cap i casal de Leitat que desenvolupa principalment tres línies actuació: una centrada en la industria paperera, una altra en les del sector adober i una tercera línia centrada en el Medi Ambient.
La deslocalització de Leitat segueix dos objectius: el primer estar a prop de les empreses amb les que ha de treballar. Aquesta proximitat, va dir Cima, proporciona coneixement i informació sobre els processos productius o innovadors, bàsics per ajudar-los en allò que sigui necessari. Des de Leitat es ven coneixement i talent, per això el segon dels objectius que es planteja l’empresa és aprofitar el talent que hi ha a la comarca que contribueixi a desenvolupar el teixit empresarial de la comarca.
Cima va posar el Centre Tecnològic Leitat a disposició del territori català i de la comarca de l’Anoia per impulsar la competitivitat de les empreses a través de la recerca i la innovació. El president de Leitat va avançar la voluntat de preparar un Pla d’Actuació que hauria d’incorporar tot un seguit de projectes a nivell territorial.
Al centre vilanoví de Leitat hi treballen actualment 14 investigadors ocupant un espai de quasi 300 m2 que, quan estigui en ple rendiment, comptarà amb laboratoris dotats d’equipaments altament tecnològics i una zona de plantes pilot i prototips a disposició de les empreses de la comarca.
Entre altres activitats, Leitat promocionarà des de Vilanova del Camí, la recerca i la innovació entre les empreses i les escoles; realitzarà jornades orientades a la transferència de tecnologia i de resultats d’investigació.
Luis Cueto posa en valor la innovació empresarial i ofereix l’ajuda del Ministeri
Luis Cueto, Subdirector General de Fomento a la Innovación Empresarial, Secretaria de Estado I+D+i del Ministerio de Economía y Competitividad, va participar actiuvament en l’acte inaugural del Centre d’Innovació Anoia que es va complemetar amb una reunió de treball amb les ciutats catalanes de la Ciència i la Innovació.
Cueto, líder la Xarxa Innpulso que aplega totes les ciutats espanyoles distingides, va defensar el retorn de la idea clàssica de tenir la indústria a casa i no en altres països com la Xina. El Ministeri, va dir Cueto, no té la intenció d’augmentar les partides destinades a I+D, però sí va refermar el seu compromís d’estar al costat dels empresaris als que va encoratjar a buscar mercats internacionals.
Cueto també va recordar que des del Ministeri existeixen ajudes i subvencions europees per a les PIMES, per a les TIC i per a projectes d’eficiència energètica, entre altres. Són fons europeus amb data de caducitat, ja que s’acaben el 2021, però suposen “una gran oportunitat que cal aprofitar”, va dir.