Una jornada sobre innovació a Vilanova mostra el potencial innovador de la comarca

 

Jornada innovacio 27 abr 15 V02

“Innovació no significa necessàriament fer un producte nou, vol dir millorar un procés, vol dir trobar un nou mercat… Vol dir fer tot allò que no fa ningú més o fer-ho de manera diferent per ser diferent i per tant, fer-ho més atractiu. Innovar, al final és pensar com ser més competitiu. És ser disruptiu, no pensar com hem fet les coses fins ara, vol dir, equivocar-se. Vol dir avançar-se a la resta i, sobretot i malgrat pugui semblar contradictori, vol dir col·laborar. El procés col·laboratiu és el que us permet créixer. I a la comarca de l’Anoia heu fet iniciatives molt rellevants en aquest sentit”.

Així s’expressava Antoni Castellà, Secretari d’Universitat i Recerca de la Generalitat de Catalunya durant la cloenda de la primera jornada d’innovació de l’Anoia que va tenir lloc ahir al Centre d’Innovació Anoia.

L’acte, coorganitzat per l’Ajuntament de Vilanova del Camí, el Centre Tecnològic Leitat, la Unió Empresarial de l’Anoia i Tic Anoia es va encetar amb les salutacions oficials que van donar pas a la ponència tècnica a càrrec de Sergi Artigas, Director d’Estratègia en Innovació de Leitat.

Artigas va parlar de les perspectives d’innovació de la comarca de l’Anoia i va defensar les bondats d’un procés innovador obert enfront d’un procés clàssic més tancat. Un procés, va dir, que fomenti la cooperació entre empreses i entre els agents implicats en el propi procés innovador . Un procés per ampliar les seves capacitats tecnològiques, productives i que es pogués traduir en un projecte d’una dimensió i una ambició superior que si es fes de manera individual.

El director d’Estratègia de Leitat va afirmar que la innovació i la internacionalització, sumades al talent, són els tres grans pilars  que defineixen la competitivitat de les empreses i els eixos que marquen la diferència.

Qualsevol empresa, independentment del sector i de la dimensió, va afirmar Sergi Artigas, pot innovar per ser més competitiva. Per fer-ho, cal una inversió prèvia però Artigas prefereix parlar de retorn més que d’inversió. En aquest sentit diu, és rellevant quantificar quina part dels ingressos  provenen de les activitats d’innovació i conèixer l’impacte real  ha tingut el procés innovador en l’empresa.

Durant la taula rodona, cinc empresaris anoiencs van compartir amb l’audiència les seves experiències en matèria d’innovació. Joan Dosrius, Responsable de Logística de distribució d’ABACUS va parlar dels nous processos  que es van implementar a la nau logística que van millorar els sistemes de magatzematge, les condicions de treball i el sistema de distribució.

Paco Ortiz, Responsable I+D de Planext va parlar d’alguns dels productes que s’han dissenyat i construït i que els han permès anar un  pas per davant la competència. Processos excepcionalment simples que els han col·locat a l’avantguarda amb més de 500 aliances a tot el món i donant servei a més de 36 països.

Al seu torn, Lluís Pinardel, Director General de Piera Ecoceràmica va presentar un projecte innovador pel que fa a la utilització de biogàs en substitució dels combustibles fòssils com el gas o el fuel-oil. També va mostrar a la sala un producte molt interessant, el flexbick, una malla d’acer en el que s’insereixen les peces de ceràmica molt útils per a fer revestiments de façanes o cobertes de manera industrial.

Miquel Vila, Assessor del Gremi de blanquers de l’Anoia va aportar a la sala una mica d’història del sector dels curtits que ha anat incorporant la innovació en tot el procés del curtit de la pell. Processos que han servi, va dir Vila, per millorar les condicions de treball, la reducció de l’espai i el temps de producció i l’impacte ambiental entre altres.

Jordi Solà; emprenedor i co-fundador de Cubus Games, una empresa molt petita, amb tant sols quatre treballadors que s’han especialitzat en la creació d’aplicacions informàtiques per a dispositius mòbils i que han estat recentment guardonats per AGBAR, va tancar la roda d’exposicions.

Marc Mañé, cap de comunicació 2.0 de TIC Anoia va ser el moderador d’aquesta taula rodona i posterior debat durant el qual es va posar de manifest el gran potencial innovador de la comarca de l’Anoia.

Mañé va insistir en diverses ocasions en la importància de tenir sempre la mirada posada en les millores tecnològiques per no quedar enrere, en un món tant canviant com el nostre. Cal adaptar-se constantment a les noves realitats. I en aquest sentit, Mañé assegura que la comarca de l’Anoia està molt atenta a aquesta canvis i, des del punt de vista de la innovació, no dubta del seu potencial.

Fins ara només hem parlat de la innovació a les empreses privades però ahir, durant la jornada, va quedar clar que les administracions públiques també poden innovar. L’Alcaldessa de Vilanova del Camí, Vanesa González, va exposar l’experiència vilanovina que ha servit per millorar els sistemes d’organització, de prestació de serveis i de presentació de la informació a la ciutadania. Processos que es treballen des de fa anys i que li ha valgut al municipi reconeixements com el de Ciutat de la Ciència i la Innovació.

Antoni Castellà, Secretari d’Universitat i Recerca de la Generalitat de Catalunya va cloure la jornada posant l’accent en els processos oberts i de cooperació, entre el sector públic i privat però sobretot entre les empreses.

Des de la Generalitat ofereixen dos programes per impulsar  i fomentar aquesta cooperació: els doctorats industrials i la indústria del coneixement, un nou instrument que només fa un mes que s’ha posat en marxa però que ja compta amb prop de 170 propostes per incentivar l’entorn científic.

Polígons dels Plans