Leitat presenta un aïllament tèrmic i acústic procedent de residus de pell

meritxell humbert leitat 720 V02

L’institut tecnològic Leitat ha organitzat aquest dijous una jornada al Centre d’Innovació Anoia amb l’objectiu de presentar els resultats obtinguts en el projecte europeu TAIMEE: “Thermal and acoustic insulating material from finished leather waste” (www.taimee-project.es) que comparteix el consorci empresarial format per: Leitat, Plasfi SA, Nobatek, ASCAMM i ZICLA. L’obertura de la jornada va anar a càrrec de Meritxell Humbert en funcions d’alcaldessa accidental.

TAIMEE neix de la necessitat de donar resposta a la problemàtica del residus generats dins del sector del cuir i del desig de introduir en el mercat un panell d’aïllament innovador respectuós amb el medi ambient. Així, el projecte recupera els residus de pells de les empreses adoberes i de les empreses d’articles de cuir i els transforma, gràcies a les pròpies característiques intrínseques de la pell i a l’adició d’aglomerants d’origen natural, en matèria primera per materials d’aïllament acústic 100 % reciclats i naturals.

El projecte s’edifica amb l’objectiu d’introduir en el mercat un nou material d’aïllament ecològic, de reintroduir els residus de pell en la cadena productiva, de reduir l’impacte ambiental en el sector adober evitant l’enviament dels residus al abocador i de contribuir a la reducció de les emissions de CO2 en el sector construcció.

En concret, el projecte ha desenvolupat, el panell TAIMEE, panell  amb propietats d’absorció acústica, amb aplicació directe per pantalles acústiques de carretera. No obstant, els panells TAIMEE poden tenir aplicació com altres materials d’aïllament.

Pel que fa a les característiques del material, es tracta d’un producte ecològic fabricat a partir de materials 100% reciclat (residus de pell) i aglomerants naturals.  A més, des de Leitat assenyalen que és un producte amb disseny atractiu degut a la pròpia varietat organolèptica del residu. Entre altres propietats destacades afirmen que és un panell autoportant, fàcil de muntar i desmuntar.

El projecte està emmarcat en la iniciativa “Eco-innovation” que estableix un pont entre els resultats de la investigació i el mercat. “El desenvolupament d’aquesta iniciativa no només ajuda a la UE a complir els seus objectius mediambientals, sinó que també fomenta el seu creixement econòmic”, segons afirmen des de Leitat.

El consorci del projecte està format per: Leitat (http://leitat.org/english/); Plasfi, SA (http://www.plasfi.com/), Nobatek (http://www.nobatek.com/), ASCAMM (www.ascamm.com) i ZICLA (www.zicla.com).

Polígons dels Plans