Els artesans locals, protagonistes de la Fira del Camí Ral 2015

Artesans Fira del Camí Ral 2015La Fira del Camí Ral, que Vilanova del Camí acollirà el proper diumenge, dedicarà un espai especial per a promocionar els artesans locals. Un espai que compartiran emprenedors com Roger Mateu i Fede Gil, d’Espina de Ferro, que elabora cervesa artesana;  Pau Bars, apicultor i productor de Mel d’Antany; Angelina Cañellas de Mas d’en Nogués, especialistes en fruits secs, Puri Capitán i César Álvarez, d’El baúl del Capitán que fan bijuteria artesanal  i peces amb pedres semiprecioses; i Santi Navarrete d’Artesania J. Pons, que exposarà peces de ceràmica i pintures.

Tots coincideixen en dir que corren temps complicats pels artesans però són conscients que s’ha d’anar treballant per donar-se a conèixer per ampliar progressivament la clientela.  La seva participació en la Fira del Camí Ral els obre expectatives  comercials però sobretot de promoció. Estan interessats en donar-se a conèixer i en mostrar tot el que poden oferir a la ciutadania. Cap d’ells té botiga o punt de venda físic i utilitzen les noves tecnologies, internet, facebook… per promocionar-se o vendre els seus productes.

Aquesta crisi els ha obligat a repesar els seus negocis i la manera de presentar els seus productes i com no, a baixar preus o oferir diferents qualitats per arribar a un públic més ampli.

L’empresa local Espina de Ferro, que elabora cervesa artesanal, ven cada ampolla a dos euros i mig, tres o quatre vegades més que una cervesa comercial, però el producte no té res a veure amb el que podem comprar a qualsevol botiga”, expliquen. “Qui coneix realment la feina i l’elaboració d’una cervesa artesana valora també el seu preu en la justa mesura”. Espina de Ferro va néixer a Vilanova del Camí fa quatre anys i elabora utilitzant les instal·lacions d’altres cervesers ja que de moment no tenen obrador propi. Un fet que estan valorant perquè que aquesta inversió els ajudaria a ser més competitius. De moment, la seva cervesa es comercialitza sota petició a Catalunya, Espanya i algunes ciutats d’Europa. La seva producció és de 15.000 a 20.000 ampolles anuals.

Pau Bars, apicultor i productor de Mel d’Antany, es guanya la vida gràcies a la feina de les seves abelles. Reconeix que la crisi també ha arribat al sector i que és complicat viure només de la producció de mel, sobretot els anys en què com aquest 2014, la collita” “s’han vist reduïda gairebé a la meitat. Tot i així, Bars explica que han estat menys quilos però de molta qualitat. La mel d’Antany, no es pot trobar a gaires comerços i la seva distribució també es fa també de manera artesanal, demanat-la directament al Pau. Pràcticament es ven tota a Catalunya però alguns quilos han viatjat també a Suïssa i França.

El mateix li passa a l’Angelina Cañellas, de Mas d’en Nogués que comercialitza amb fruits secs. Un any de mala collita pot suposar un maldecap per a ells que han d’inventar-se nous productes o noves presentacions que facin assequible els productes. Tampoc disposen de punt de venda però tenen clients molt fidels dins i fora de Catalunya que els han conegut gràcies a Fires, Mostres i Mercats com la d’aquest diumenge.

Puri Capitán i César Álvarez, d’El Baúl del Capitán,  tampoc poden viure avui per avui de l’artesania però asseguren que en quatre anys han crescut molt com a empresa. Tenen molts més projectes i han començat treballar també amb minerals i pedres semiprecioses. Utilitzen la pàgina web per presentar els seus productes i per vendre online, però també participen en fires i mercats per promocionar-se i donar-se a conèixer. Poden fer peces a mida i personalitzar-les i això els dóna un valor afegit.

Santi Navarrete, d’Artesania J. Pons, també viu una situació similar. Ell va començar fent ceràmica i pintura a l’oli, però amb el temps ha hagut d’anar diversificant la seva oferta perquè l’art  “no donava per viure”. Participa en diferents mercats setmanals i dóna classes de pintura i ceràmica en un centre cívic i en una residència de gent gran. És crític també amb els proveïdors que assegura “ofeguen” als artesans als que els demanen una inversió mínima molt important per servir-los el gènere.

Malgrat la situació, tots miren amb optimisme el futur i espera que l’anticicló que es preveu per al cap de setmana animi als vilanovins i anoiencs a visitar la Fira.

Polígons dels Plans