El compromís amb l’energia verda aplega uns 140 anoiencs a Som Energia

Lluis Valls i Francesc Vilches Som Energia oct 15 V02

Des de fa alguns mesos un grup de persones de l’Anoia forma part del nou grup local de Som Energia, la primera cooperativa espanyola de producció i consum d’electricitat verda. A l’Anoia són prop de 140 les persones sòcies d’aquesta gran cooperativa sense ànim de lucre que aposta per un nou model energètic més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Som energia es dedica a comercialitzar i produir energia renovable. Es va constituir a finals de 2010 i en només uns mesos ja comercialitzava electricitat certificada 100% renovable. En l’actualitat han superat els 22.800 contractes de llum. Tenen l’òrgan central a Girona i delegacions per tot el territori espanyol.

A l’Anoia el grup de socis es reuneix cada primer dilluns de mes i atenen també les persones que estiguin interessades a formar-ne part. Es reuneixen a les 7 de la tarda a l’Espais pels Somnis d’Igualada. Una trobada oberta per a totes les persones que vulguin saber més sobre el tema o fer-se sòcies.

Segons explicava a Ràdio Nova Francesc Vilches, soci i membre del grup anoienc, tot i que el consumidor no pot arribar a saber tècnicament quin tipus d’energia rep a casa, les sòcies de la cooperativa Som Energia sí que poden assegurar-se que el consum que han tingut provingui d’alguna o altra fàbrica de producció d’energia renovable. A més, la cooperativa contribueix a fer-les partícips de trencar l’oligopoli que hi ha en el mercat de les elèctriques apostant per aquests projectes d’obtenció d’energia verda.

I és que un dels principals valors de Som Energia és el compromís i l’ètica. Defensen que l’actual model energètic basat en combustibles fòssils és insostenible i que cal apostar per impulsar un model 100% renovable, així com incentivar una cultura de l’estalvi i de la sostenibilitat, com explica Lluís Valls, un altre dels membres del grup anoienc.

Som Energia no només comercialitza sinó que també produeix energia elèctrica a partir de fonts renovables (sol, vent, biogàs, biomassa…) que són finançades amb aportacions econòmiques voluntàries dels socis.

L’únic camp on la cooperativa no pot incidir és en el de la distribució. La xarxa de transport d’Alta tensió és propietat de Red Eléctrica Española i la de distribució de Baixa tensió és propietat de les empreses distribuïdores i per tant formen part del mercat elèctric regulat on no hi actua la cooperativa. Això però, no és un inconvenient ja que segons Vilches és de sentit comú que hi hagi una única xarxa distribuïdora i que no es doni la confusió que hi ha, per exemple, amb les telefòniques.

Socis particulars i empreses poden contractar la llum amb Som Energia sense haver de fer canvis tècnics a la instal·lació. Fer-se sòcia és molt senzill. Només cal omplir el formulari que trobareu a la pàgina web www.somenergia.coop  Les persones sòcies són part de la cooperativa gràcies a una aportació inicial al capital social de 100€.

Cal dir que qualsevol particular, empresa o administració pública que comparteixi els valors de Som Energia pot unir-se a la cooperativa.

Polígons dels Plans