Una vintena d’empresaris de la Conca d’Òdena van participar dilluns, a la primera jornada de suport al comerç local que va organitzar l’àrea de Promoció Econòmica de Vilanova del Camí, al Centre d’Innovació Anoia. El primer tinent d’Alcalde, i titular de Promoció Econòmica, Jordi Barón, s’ha mostrat satisfet pel desenvolupament d’aquesta primera jornada i espera millorar la convocatòria en properes edicions.
Barón va ser l’encarregat d’obrir la jornada donant la benvinguda als assistents i presentant a Marc Mañé, l’assessor en xarxes socials que va dirigir la primera part de la matinal centrada en la comunicació 2.0. Tal i com explicava el regidor vilanoví, al final de la jornada, no només van poder aproximar-se a les xarxes socials més populars, com facebook o twitter, sinó també a altres eines TIC menys conegudes, però també molt interessants, tot depenent del tipus de negoci com Google+ o Foursquare.
D’una manera didàctica, entretinguda i divertida, Mañé va anar exposant les potencialitats de les diferents xarxes socials, l’objectiu de les quals va dir, no és vendre sinó donar-nos a conèixer i fidelitzar els nostres clients. Hem de ser conscients, va dir Mañé que les xarxes són el nostre aparador virtual i s’ha de cuidar de la mateixa manera que si fos l’aparador físic. L’objectiu és aconseguir que allò que publiquem sigui compartit com més vegades millor, per tenir molts seguidors i per tant, més clients potencials.
Davant aquest repte, Mañé va donar alguns consells relacionats amb la presentació de continguts que va dir han de seguir unes màximes: proximitat, qualitat, immediatesa, han de ser divertides, transmetre emocions o sensacions i convidar a la participació.
Mañé va parlar de cinc xarxes socials diferents i va indicar-les en casos molt concrets. Per exemple; facebook va dir són interaccions; Twitter, conversa; Instagram, creativitat; Pinterest, és ho vull o m’interessa; mentre que Foursquare és recomanació i Google+, es tradueix en posicionament.
Pel que fa al temps que cal dedicar-li a les xarxes, l’assessor va explicar què depèn de cadascú, però no cal publicar cada dia. S’ha de publicar, va dir Mañé, quan hi ha una informació o esdeveniment que vulguem compartir o que creiem interessant per als nostres seguidors. Per això, normalment allò que més èxit té a les xarxes, sobretot a facebook, i que acaba compartint-se molt més són els esdeveniments divertits, emocionants, diferents, creatius….



Mañé va complementar la seva explicació amb casos concrets i amb dos experiències vilanovines que esta funcionant molt bé a les xarxes: la de Gonzalo moda i la d’APP-IT Anoia.
La matinal va continuar amb la intervenció del diputat de comerç, Jordi Subirana, que va abordar les estratègies de futur del comerç local. Unes estratègies va dir, que depenen del tipus de comerç, de les dimensions del municipi, però sobretot de l’actitud dels comerciants.
Subirana va dir que les administracions, tant l’ajuntament com la pròpia Diputació poden ajudar a dibuixar o planificar aquestes estratègies però va deixar clar que era una tasca que competia directament als comerciants. Els va convidar a obrir-se mires i a pensar més en el conjunt que en el propi negoci com la única manera d’avançar, de ser més competitius i de captar més clients. El creixement comercial, va dir Subirana, l’ha de marcar el propi municipi i cal apostar per la professionalització dels comerciants.
Al final de la jornada, manifestava a Ràdio Nova que havia intentat transmetre als participants que han de ser actors protagonistes de l’estratègia comercial de Vilanova del Camí.
Subirana s’ha posat a disposició de l’ajuntament per intentar definir unes línies de foment del comerç local i va parlar de subvencions amb caràcter finalista que la Diputació concedeix directament a les associacions dels comerciants per finançar al 100% accions concretes.
Malgrat tot, deixa clar, que per això cal tenir interlocutors potents i en aquest sentit els va animar a fer una associació forta i representativa del comerç de Vilanova. En la línia de buscar la singularitat vilanovina també va avançar la intenció de crear un estudi de la mà de l’Ajuntament per analitzar la situació del comerç perquè Vilanova del Camí surti en el mapa.
L’Alcaldessa Vanesa González va cloure aquesta I Jornada del comerç posant-se a disposició dels comerciants per a planificar aquelles estratègies que els pugui fer més competitius, però també els va convidar a ser valents, atrevits, innovadors i creatius… González parlava de fer una feina conjunta per saber què podem oferir i quin valor afegit té el municipi.
González també els va animar a utilitzar tota la potencialitat que ofereixen les xarxes socials i la comunicació 2.0 i a treballar plegats i amb un objectiu comú. També va destacar la importància de canviar d’estratègies per comunicar-se i per diferenciar-se de la resta.
De la visita del diputat, l’alcaldessa també va assenyalar la importància de conèixer les línies de subvenció obertes i que acaben el 20 de gener. Segons González ben aviat es concretarà una nova reunió amb el diputat per demanar quins són els projectes que es prioritzen tant a nivell de subvenció com de recursos. Una de les primeres demandes, com també avançava Subirana, podria ser obtenir una radiografia del comerç.
Aquesta era la valoració que feien els polítics però Ràdio Nova també va recollir ahir les valoracions que feien els comerciants en sortir de la jornada.
A la majoria els va semblar profitós el matí i les explicacions i van entendre clarament les recomanacions d’unir esforços. Així ho valorava Isabel ben Amidi de Brillos de Hadas. De manera similar s’expressava Trini d’Entreteixits qui deia que fins i tot les crítiques havien estat constructives i que una de les carències més importants del comerç són les idees i les noves pràctiques.
La xerrada va ser útil fins i tot per als que ja fan ús de les xarxes socials com Marc Bernáldez d’APP Informàtica IT Anoia que van poder ampliar continguts amb noves pautes. A més a més, van constatar la necessitat d’anar tots a la una i potenciar la marca Vilanova a la comarca i ocupar el lloc que els correspon a la comarca perquè els vilanovins poden aportar un valor de proximitat.