El Centre d’Innovació obre les portes obertes a la ciutadania

Joan Roig Leitat nov15 V02

El Centre d’Innovació Anoia, amb seu a Vilanova del Camí, celebrarà demà divendres, una jornada de portes obertes per mostrar a la ciutadania les seves instal·lacions i les activitats que s’hi desenvolupen així com conèixer la iniciativa del Restaurant pedagògic l’Atelier.

La jornada de portes obertes es farà de 9 del matí a dos quarts de dues del migdia, s’ha fet coincidir amb la Setmana Europea de la prevenció de residus, impulsada per l’Agencia de Residus de Catalunya en el marc del projecte europeu LIFE+. Per tant,  a banda de la visita a les instal·lacions del centre servirà per exposar alguns casos d’èxits en la prevenció i valorització de residus, una activitat que dirigiran professionals del Centre Tecnològic Leitat.

La Setmana europea de la prevenció de residus vol promoure la sensibilització per a la reducció de residus, fomentar accions sostenibles per fer possible aquesta reducció i divulgar accions concretes que hagin aconseguit aquest objectiu. En definitiva, fer canviar el comportament de les persones tant pel que fa als hàbits de consum com pel que fa a la producció de residus.

Leitat Anoia mostrarà com poden transformar alguns residus en noves matèries primeres 

Des de la delegació anoienca de Leitat, aprofitaran la jornada de portes obertes del Centre d’Innovació per mostrar casos d’èxit en els quals residus d’una empresa poden esdevenir recursos per a altres, de manera que el residu deixi de ser-ho. Joan Roig, responsable comercial de Leitat Anoia n’ha destacat els més importants:

  • El projecte Taimee, l’objectiu del qual és la transformació dels residus que generen les indústries adoberes al final del procés d’adobament del cuir en la  producció i comercialització d’un material innovador que proporciona un aïllament acústic i termal per a la seva aplicació en el sector de la construcció.
  • Elvi(SUS) tech: un sistema innovador per separar i classificar una àmplia gamma de materials: metalls i no metalls, plàstics…procedents dels  residus dels sector de l’automoció i l’electrònica.
  • Urwastech: tractament innovador de residus urbans, que utilitza una estratègia de separació de residus amb una mecànica hidràulica, i que es tradueix en una reducció del volum dels residus.
  •  Remembrane: un projecte per recuperar es membranes utilitzades als sistemes d’osmosi inversa al final de la seva vida útil i reutilitzar-les en altres processos.
  • Noshan: que transforma els residus orgànics, principalment restes de fruites i verdures, en pèl·let per a l’alimentació animal.

Les persones que durant el matí de demà visitin el Centre d’Innovació Anoia podran veure i tocar molts d’aquests nous productes elaborats a partir de residus. I és que com bé diu Joan Roig, en moltes ocasions és possible donar una segona oportunitat als residus i valoritzar-los de nou, convertint-los en noves matèries primeres.

La jornada de portes obertes permetrà també als visitants  conèixer la iniciativa del Restaurant pedagògic l’Atelier, de la Fundació Taleia-Escola Pia.

Polígons dels Plans