Atelier,el restaurant pedagògic del Centre d’Innovació Anoia

Jaume Ars Director Escola PiaL’Atelier, aquest és el nom del restaurant que s’ha instal·lat al Centre d’Innovació Anoia i que gestiona la Fundació Taleia – Escola Pia. És un restaurant amb valor afegit perquè forma part d’un projecte més ambiciós que inclou una part pedagògica molt important.

El projecte, ens explicava Jaume Ars, director de l’Escola Pia d’Igualada, va començar a gestar-se fa alguns anys, perquè l’escola ja treballa un curs de cuina i gastronomia. Però buscaven anar més enllà de la docència i traspassar el restaurant pedagògic de l’escola per atansar-se al món real. En aquest sentit, la proposta que els va arribar de l’Ajuntament de Vilanova del Camí els va donar l’oportunitat que buscaven.

Un restaurant pedagògic ha explicat Jaume Ars, vol dir que al darrera del projecte hi ha uns alumnes que estan formant i que nosaltres, com a clients,  contribuirem a la seva formació. El projecte és important des del punt de vista de l’aprenentatge però també des del punt de vista emocional.

Durant molts anys, hem estat preocupats pels resultats acadèmics i hem oblidat la part emocional dels alumnes. L’escola ha incorporat l’educació emocional a tots els cursos. Cuiden molt la part emocional.

Estan fent una formació professional dual: combinant teoria i pràctica indiferentment i durant tot el curs.

L’Atelier va començar a funcionar el passat mes de setembre amb servei de bar i cafeteria i, des de fa unes setmanes també ofereix el servei de restauració. La valoració que fan des de la Fundació Taleia-Escola Pia es molt positiva i esperen poder seguir creixent per ajudar aquests 16 joves que estan directament implicats en el projecte.

A banda de servir perquè els joves facin les seves pràctiques i per tant, puguin formar-se professionalment, també els servirà perquè prenguin contacte amb el món real, l’Atelier servirà també per crear ocupació. De moment s’han contractat dues persones, os exalumnes de cuina i s’ha ampliat l’horari a dos professors encarregats de les àrees de cuina i servei. Esperen, segons ha dit Ars, tenir força feina i poder contractar un tercer exalumne.

El restaurant l’Atelier és un restaurant innovador des del punt de vista pedagògic, perquè aposten per aquest aprenentatge dual teorico-pràctic, però també des del punt de vist dels menús i dels preus. Parteixen de la base d’una cuina senzilla que pugui agradar a tothom però han trencat amb els menús tradicionals. La carta ofereix una sèrie de plats que el client podrà combinar com vulgui. El restaurant farà una sèrie de propostes concretes però la tria dependrà, en última instància del client.

El client també podrà decidir sobre el preu del menú i valorar. Lliurement sobre el servei i els plats que ha menjat. D’alguna manera s’intenta que el client valori l’experiència i les emocions que ha experimentat mentre dinava.

Són conscients que aquest sistema pot convidar als abusos però confien en la bona gent i en el valor d’un servei i d’un projecte que implica directament alumnes i escola.

El restaurant funcionarà de dilluns a divendres de tres quarts de vuit del matí a les cinc de la tarda tot i que la cuina tancarà capa dos quarts de quatre. El restaurant també ofereix, fora d’horari, breaks i càterings per a les empreses dels polígons.

El proper dia 20 de novembre s’inaugurarà oficialment el Centre d’Innovació Anoia i també el restaurant. L’escola oferirà una recepció especial a les cinc de la tarda oberta a la comunitat educativa de l’Escola Pia i pares i mares de l’escola.

Amb l’objectiu de promocionar el restaurant, des de l’Atelier s’han organitzat diferents dinars promocionals. Divendres, per exemple, oferiran un dinar promocional a diferents empreses per tal d’explicar-los el projecte de restaurant pedagògic i dimarts vinent, s’obrirà als representants dels ajuntaments de Vilanova i d’Igualada, Consell Comarcal i premsa.

A banda dels dinars promocionals, ajuntament i escola, estan treballant en l’organització de diferents jornades de portes obertes, una de les quals es dedicarà als centres educatius d’Igualada i Vilanova.

Polígons dels Plans